21. Bienale otroške grafike

V mesecu oktobru 2022 se bodo začele priprave na 21. bienale otroške grafike na naši šoli. Razpisne pogoje z novo temo bomo poslali na vse slovenske šole in vrtce. Prispela dela bomo vse do konca marca razporejali v oštevilčene mape in jih pripravili za izbor. Strokovna komisija jih bo pregledala, izbrala dela za razstavo ter med njimi določila zlata, srebrna in bronasta priznanja. Izbrali bomo častnega predsednika in ga obiskali v ateljeju. Do konca šolskega leta bomo pripravili vse podatke o razstavljavcih in nagrajencih ter šole o tem obvestili. Razstavo bomo postavili na začetku naslednjega šolskega leta, ob tem pa še izdali katalog z izbranimi deli.

Vodja projekta je Neli Šuler.

 

Seznam dobitnikov priznanj

20. BIENALE OTROŠKE GRAFIKE – Žalec 2021 KATALOG Odtisi drugačnega časa

Na spodnji povezavi si lahko ogledate prireditev 20. bienala otroške grafike-Odtisi drugačnega časa

https://www.youtube.com/watch?v=T5-mCJ74-PU&t=1351s

 

 

 

20. BIENALE OTROŠKE GRAFIKE – ŽALEC 2021

Pretekli 2 šolski leti je pouk v šolah precej časa potekal na daljavo, zato je bila velika dilema, če je smiselno razpisati bienale otroške grafike, saj je to področje likovnega ustvarjanja nemogoče izvajati na daljavo.

V mesecu marcu smo nato le razpisali temo ODTISI DRUGAČNEGA ČASA in tokrat podaljšali rok do konca šolskega leta. Odzvalo se je 72 šol (en vrtec) s poslanimi 800 grafičnimi listi.

Strokovna komisija, v sestavi:

-izr. prof. mag. Peter Krivec, akad. slikar in grafik

-Marija Cenc, prof. likovne pedagogike

-doc. dr. Janja Batič, Oddelek za likovno umetnost, UM PEF

je 1. 10. 2021 izbrala 356 grafičnih listov za razstavo, med njimi 10 za zlato priznanje, 36 za srebrno ter ostala za bronasto priznanje.

REZULTATE IN VABILO NA PRIREDITEV POŠLJEMO NA ELEKTRONSKE NASLOVE SODELUJOČIH MENTORJEV TER PO POŠTI NA ŠOLE V OKTOBRU.

Odprtje razstave bo letos kasneje kot običajno in sicer predvidoma v začetku meseca novembra 2021 na I. OŠ Žalec.

Razstava častnega predsednika 20. bienala otroške grafike JANKA ORAČA bo v Savinovem likovnem salonu v Žalcu od 7. oktobra 2021 do 10. novembra 2021. 

Razstava nosi naslov: Zgodbe o lesu/Svetline in temine lesorezov

O umetniku je Milena Zalar zapisala:

Slikar in grafik Janko Orač tokrat z lesorezi in drugimi hibridnimi tehnikami in načini pripoveduje zgodbe o veličastni naravi in o ljudeh, v smislu pomenljivega razmišljanja koroškega erudita dr. Franca Sušnika, ki se je v svojih zgodovinskih zapisih krajev in ljudi spraševal: »In kaj so ljudje ko lesovi?!« Prav takšno misel je izrazil Orač. Pritegnil ga je organski značaj matrice iz lesa, fizično prenašanje misli skozi gesto z mukotrpnim rezanjem, dolbljenjem, gladenjem, obdelavi z valjčkom in barvo, potem odtiskovanje ter rojstvo svojstvene entitete, saj je vsak odtis samosvoj. Njegove grafike so kot telesa, kipi/objekti ali del iluzije slike, saj jih kolažira tudi na slikarska platna. Kot odtisi v knjigi umetnika so v smislu inkunabul, na svitkih pa kot bandera vstopijo v prostor še na poseben način.

To jesen živijo njegova dela v Savinovem likovnem salonu v Žalcu. Z umetnikovo avtorsko postavitvijo nas nagovarjajo enovito, a vsak posamezen lesorez nosi v sebi samosvojo podobo in zgodbo…

Janko Orač, rodil se je leta 1958 v Celju. Otroštvo je preživel v Zibiki. Šolal se je na Visoki strokovni šoli za risanje in slikanje v Ljubljani, podiplomski študij pa je zaključil na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Živi in ustvarja v Novem mestu in Zibiki.

 

 

 

Vabimo Vas, da se odzovete vabilu na likovni razpis 20. BIENALA OTROŠKE GRAFIKE na temo:

ODTISI DRUGAČNEGA ČASA

Naslov tokratnega bienala ne predstavlja tematskih omejitev, temveč dopušča široko motivično izraznost in domišljijo. Sprejemljive so vse klasične grafične tehnike. Foto in digitalne reprodukcije drugih likovnih zvrsti (slikarskih, kiparskih,..) pa bodo zavrnjene.

V natečaju sodelujejo učenci od 1. do 9. razreda slovenskih osnovnih šol in predšolski otroci iz vrtcev.

Vsaka šola lahko do 30. junija 2021 pošlje do 10 grafik od 1. – 6. razreda, ter 10 grafik od 7. – 9. razreda. Format naj ne presega 70 x 90 cm in naj bo brez paspartujev.

Naslov : I. OSNOVNA ŠOLA ŽALEC, Šilihova  1, 3310 Žalec

Grafične liste naj avtorji opremijo lastnoročno (razen v predšolskih ustanovah) pod nadzorom likovnih pedagogov po predlaganem naslednjem vrstnem redu:

 

Grafična tehnika in številčna oznaka odtisa

 

Naslov dela

 

 

Avtorjev podpis in razred, leto nastanka grafike

 

 

Grafični listi ne smejo biti starejši od dveh let.

Na hrbtni strani grafičnega lista napišite naslednje podatke:

  • naslov grafike in tehnika,
  • ime in priimek učenca, razred ali starost,
  • ime in priimek pedagoga, e-mail,
  • ime in naslov šole.

Rezultate selektivnega izbora, ki ga bo opravila strokovna komisija, boste prejeli v septembru 2021.

Predvidevamo odprtje razstave s podelitvijo nagrad v oktobru 2021, podelili pa bomo:

  • 10 zlatih priznanj avtorjem in njihovim mentorjem
  • 10 ali več srebrnih priznanj
  • vsi ostali razstavljavci bodo prejeli bronasta priznanja
  • katalog z razstavljenimi grafikami bo oblikovan v tiskani ali digitalni obliki

Predvidoma bo možen ogled razstave grafik častnega predsednika.

Dodatne informacije o razpisu in razstavi lahko dobite po telefonu na št. 03 713 24 22.

 

 

Neli Šuler,                                                                                                                                                        Tatjana Žgank Meža,

lik. ped., strokovna vodja bienala                                                                                  ravnateljica, predsednica pripravljalnega odbora bienala

 

redni prof. mag. Črtomir Frelih, spec., PeF UL Ljubljana, strokovni sodelavec bienala

Vabilo (pdf)