Erasmus+

PREDSTAVITEV PROJEKTA ERASMUS+  20-22 / STAY HEALTHY. ENJOY LIFE.

V šolskem letu 2020/2021 se je naša šola vključila v mednarodni projekt Erasmus+, z naslovom Stay healthy. Enjoy life. (Ostani zdrav. Uživaj življenje), ki traja dve leti. V projekt so vključene poleg naše šole, šole iz Grčije, Španije, Romunije in Turčije, tako bodo učenci s sovrstniki iz omenjenih držav navezali stike, izmenjali znanja, poglede in ideje. Splošno znano je, da dobro počutje (fizično, čustveno, v odnosih) močno vpliva na naše delo in tako tudi na učno kapaciteto učencev ter posledično na njihove rezultate. Zato so glavni cilj projekta izboljšati tako fizične, kot tudi čustvene in socialne navade udeležencev projekta, posledično izboljšati odnose in učne rezultate ter preprečevanje razvoja različnih odvisnosti. Projekt je razdeljen na pet tem:

  1. Aktivnosti na prostem za boljše življenje
  2. Osnove zdrave prehrane
  3. Vpliv športa na kakovost življenja
  4. Čustveno zdravje
  5. Socialna integracija skozi fizično aktivnost

V okviru teh tem bo potekalo več različnih aktivnosti, med poukom, pred ali po pouku, nekaj pa bodo učenci opravili tudi v svojem prostem času samostojno. V obdobju dveh let je načrtovanih tudi pet srečanj (v vsaki državi organizira srečanje gostujoča šola), ki pa so zaradi trenutne epidemiološke situacije prestavljena in bomo aktivnosti izvajali virtualno. Vsakega srečanja v tujini se bo lahko udeležila skupina učencev kjer bodo spoznali svoje vrstnike, gostujočo državo, druge jezike, predvsem pa bodo sodelovali v aktivnostih vezanih na posamezne tematske sklope.

 

 

 

Koordinatorica projekta: 

Jasmina Vršnik       

 

PREDSTAVITEV

 

To smo učitelji in učenci sedmih in osmih razredov, ki tesneje sodelujemo pri projektu.

Učenka Katja Jazbinšek iz 7.c je zaslužna, da je nastal kratek predstavitveni video vseh nas, s katerim smo se tudi predstaviti partnerskim državam:

https://youtu.be/CQ6kN248Veg

Uvodoma so učenci ustvarjali logotip projekta pod vodstvom učiteljice likovne umetnosti, Neli Šuler. Najboljši slovenski logotip je ustvarila Sara Hrapot iz 8.c, izbrani logotip, ki predstavlja naš projekt pa je prišel Grčije.

Predlog logotipa, Sara Hrapot, 8.c

Predlog logotipa, Sara Hrapot, 8.c

Izbrani logotip projekta, Grčija

Izbrani logotip projekta, Grčija

Učenci so pripravili predstavitve o Sloveniji, Žalcu ter naši šoli, z namenom, da naši prijatelji iz sodelujočih držav izvedo več o nas.

 

Slovenija: https://www2.slideshare.net/secret/xVQ989ZGiO3u79

Žalec: https://www2.slideshare.net/secret/B3JK0O76BAmSiO

Šola in aktivnosti na prostem: https://www2.slideshare.net/secret/vRo281wjIavSE

  

Učitelji tehnike (Anja Špiljar), kemije (Ana Antloga) in fizike (Alex Wirth), ki so tudi del Erasmus+ tima so za učence pripravili učne aktivnosti na prostem in tako dokazali, da je učenje v naravi zanimivo, zabavno, zdravju koristno, poučno in da spodbuja ustvarjalnost in samostojnost ter kritično razmišljanje.

 

FILM: https://www.youtube.com/watch?v=0UNgNG5hTPg

 

Učenci so pripravili anketo o odvisnostih in preživljanju prostega časa na prostem, ki smo jo izvedli v vseh petih državah. V predstavitvi si lahko ogledate ugotovitve:

POROČILO ANKETA: https://www.slideshare.net/secret/JC6dfgNCBgKZZr

 

S promoviranjem aktivnosti na prostem želimo delovati preventivno v boju proti odvisnostim, ki kot slabe navade negativno delujejo na fizično in duševno zdravje ter puščajo dolgotrajne posledice na vseh področjih življenja. Učenci so se udeležili virtualnega predavanja z naslovom Tri sekunde odvisnost – to se meni ne more zgoditi, v organizaciji Zavoda 7, ki je potekal 24. novembra. Učenci so raziskovali odvisnosti skozi zgodovino in izvedeli več o sodobnih odvisnostih. Pripravili so predstavitvi o odvisnostih skozi zgodovino in o sodobnih odvisnostih.

 

ODVISNOSTI SKOZI ZGODOVINO: https://www2.slideshare.net/secret/6NdYKocOakosH6

ODVISNOSTI LINK: https://youtu.be/sS5fKkb3KpA  

 

Za promocijo aktivnosti na prostem v boju proti odvisnostim pa so pod vodstvom učiteljice likovne umetnosti, Neli Šuler, ustvarili reklamni plakat.

https://www2.slideshare.net/secret/hoyhOhAnbVLJZM

Drugi sklop vsebin projekta so se nanašale na osnove zdrave prehrane.

Uvodoma so naši španski partnerji pripravili anketo, ki so jo rešili učenci 6. – 9. razreda. Ob analizi vseh držav smo ugotovili, da Slovenci uživamo manj rib in zelenjave v primerjavi z ostalimi partnerskimi šolami.

Predstavili smo mite o prehrani in jih primerjali z miti drugih držav

V sklopu dneva zdravja so sedmošolci razmišljali o koristih sadja in zelenjave ter sestavili zdrav in raznolik tedenski jedilnik , ki je bil poln slovenskih dobrot.

Šestošolci pa so izdelali slovensko prehransko piramido.

Učenci so predstavili tudi tradicionalno slovensko hrano ter s posnetkom prikazali pripravo prosene kaše in ajdovih žgancev.

Ko smo spremljali vse te mednarodne dobrote so se nam vsem pocedile sline in komaj čakamo, da obiščemo partnerske države, kjer bomo te dobrote tudi poskusili.

S klikom na slike ste vabljeni k ogledu vsebin.

 

januar 2022
PTSČPSN
      1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31       
« Dec   Feb »