V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja in Tednu otroka smo v sredo, 4. oktobra 2023, povabili na šolo pisateljico Tino Čas.

Otrokom smo najprej v pogovoru z avtorico približali nastanek knjige in odgovorili na njihova radovedna vprašanja.

V druščini plišastih igrač, ki nastopajo v zgodbah, nam je Tina prebrala zgodbo o kužku Tončiju, ki je lovil zobno miško, in ježku Vančiju z mehkimi bodicami.

Pisateljici Tini smo se zahvalili z bučnim aplavzom in drobnim darilcem.

Po druženju so otroci že komaj čakali na izmenjavo knjig in vsak je našel »novo« knjigo zase.

Učenci so že dan prej v knjižnico prinesli knjigo, ki so jo že prebrali, in so jo bili pripravljeni deliti še s kom drugim. Vanjo so lahko po želji napisali posvetilo naslednjemu bralcu ali bralki. Prejeli so kuponček, katerega so nato zamenjali za drugo knjigo.

Zamenjali smo okoli 50 knjig.

Osnovni cilj tovrstne aktivnosti je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi, poleg tega pa takšna dejavnost vodi tudi k izboljšanju medsebojnega sporazumevanja, razvijanju odgovornosti do sočloveka, medgeneracijskemu spoznavanju in učvrstitvi povezovanja med posamezniki ter spoznanju, da nam prav knjige podarjajo intimen čas samo zase.

Naučili so se tudi pomembne življenjske modrosti: če svoje stvari delijo, podarijo, jih lahko potem tudi prejmejo od drugih.

Knjižničarka

Karmen Krivec, prof.