Tudi v letošnjem šolskem letu smo se na I. OŠ Žalec vključili v projekt Evropski teden mobilnosti, ki je potekal od 16. do 22. septembra 2021 in je podprt tudi s strani Občine Žalec v sodelovanju s Fakulteto za logistiko. Namen projekta je ozavestiti učence in njihove starše o pomenu hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza v vsakdanjem življenju in vplivati na spreminjanje potovalnih navad ter s tem pomagati k izboljšanju pogojev bivanja za vse ljudi. Tako naj bi se zmanjšal motorizirani promet v okolici šol, manj bi se obremenjevalo okolje, spodbujalo gibanje otrok in hkrati krepilo njihovo zdravje.

V tednu mobilnosti smo na I. OŠ Žalec izvedli različne aktivnosti:

Učenci 1. razreda so se vključili v delavnice, ki so bile organizirane na Šlandrovem trgu, na katerih so jim svoje delo predstavili gasilci, policisti, predstavniki Centra za krepitev zdravja, Medobčinske knjižnice Žalec in Fakultete za logistiko.

Učenci 3. razreda so imeli tehniški dan na temo Promet in mobilnost, kjer so spoznavali prometne znake in prometna pravila in ustvarjali prevozna sredstva iz Eko materialov.

Učenci 5. razreda so imeli delavnice na temo pomena trajnostne mobilnosti, postavili so tudi kolesarski poligon, kjer so v sklopu priprav na kolesarski izpit vadili spretnostno vožnjo s kolesi. Petošolci so s tem, ko smo merili čas, ki ga porabijo, ko gredo peš do šole, prispevali tudi podatke za kažipote, ki smo jih postavili pred šolo.

Učenci od 1. do 5 . razreda centralne šole in obeh podružnic so se vključili v akcijo Gremo peš s kokoško Rozi – skupno je v akciji sodelovalo kar 387 učencev, posamezni oddelki so tekmovali med seboj in 1. mesto je zasedel 5. b razred, kjer je povprečno 92% učencev v tednu mobilnosti prihajalo v šolo na trajnosten način – torej peš, s kolesi ali javnim prevozom. Velik napredek so dosegli tudi učenci 4. b razreda, ki so na koncu Tedna mobilnosti dosegli povprečno 90/% rezultat.

 

 

Nagrada, ki jo je šola pridobila za sodelovanje v akciji Gremo peš s kokoško Rozi je bilo tudi 13 novih stojal za kolesa.

 

                                                                                   Koordinatorica projekta na I. OŠ Žalec

                                                                                   Anita Dušak