Tako kot vsako leto tudi letos poteka akcija Evropski teden mobilnosti. Namen akcije je spodbujati zdrav način gibanja ob čim manjših vplivih na okolje. Govorimo o trajnostni mobilnosti. Akcija poteka pod okriljem Ministrstva za infrastrukturo RS v okviru projekta LIFE IP CARE 4 CLIMATE – LIFE17 IPC/SI/000007 in Ministrstva za okolje in prostor RS.

Večino aktivnosti poteka v času med 16. in 22. septembrom, ko se bodo v šoli zvrstile številne aktivnosti spodbujanja in ozaveščanja o pomenu trajnostne mobilnosti za zdravje ljudi in okolja.

Med aktivnostmi omenimo akcijo »Pridem peš s kokoško Rozi«, kjer otroci od prvega do petega razreda beležijo svoje prihode v šolo. Namen akcije je, da otroci pridejo šolo na čim bolj trajnosten način: peš, skirojem, kolesom, avtobusom. Na koncu bodo ob slavnostnem zaključku najbolj trajnostni razredi tudi nagrajeni s priložnostmi nagradicami. Več o akciji si lahko preberete tukaj.

V razredih bodo tudi potekale ustvarjalne delavnice na temo zdravega gibanja in varnosti v prometu.

Učenci bodo tudi sodelovali pri oblikovanju kažipotov in informativnih tabel, ki bodo postavljene pred šolo in spodbujale pešačenje in kolesarjenje.

Šola bo pridobila tudi nova stojala za kolesa!

Prav tako pa bodo učenci sodelovali na prireditvi Dan brez avtomobila, ki poteka ob zapori ceste na Šlandrovem trgu.

Več o programu Evropskega tedna mobilnosti v Žalcu si lahko preberete ETM 2021 OŠ Žalec – Google Drive

video si lahko ogledate na spodnji povezavi:

https://drive.google.com/drive/folders/1xsM4M5PTP_Nqt5rZFl8hQ5prtvB_DiYT?usp=sharing

Dopis evropskega tedna mobilnosti si lahko ogledate tukaj.