Na I. OŠ Žalec je 22. 2. 2024 potekal MEDOBČINSKI OTROŠKI PARLAMENT. Sodelovalo je 64 mladih parlamentarcev iz 8 osnovnih šol spodnje Savinjske doline. Uvodoma jih je pozdravila ravnateljica I. OŠ Žalec Andreja Špajzer, predsednica Društva prijateljev mladine občine Žalec Metoda Blagotinšek Turk ter častna gostja Petra Zega, strokovna delavka ZPM Slovenije. 

Že drugo leto zapored so osnovnošolci razpravljali na temo: Duševno zdravje otrok in mladih. Delo je potekalo v 4 skupinah, učenci so iskali rešitve kako krepiti duševno zdravje otrok in mladih, kje najdejo svoje vire moči in kaj lahko naredijo, da se v šoli počutijo dobro. Debatirali so pod vodstvom strokovnjakov na področju dela z mladimi.  V zaključnem delu so učenci poročali, da si želijo boljše bolje medosebne odnose, vem vsebin povezanih z gibanjem in zdravim življenjskim slogom in vzgojne predmete brez ocen. Potrebno je izbrati prave prijatelje in se čim bolj odmikati od socialnih omrežij. Izpostavili so samopodobo – zdrava samopodoba je pomembna in ključno je, da se ne primerjamo, temveč sledimo svojim ciljem, ki niso zastavljeni previsoko.

Rešitve, ki  so jih predlagali  so ukvarjanje s športom, kulturo, pomoč drugim, ker s tem pomagamo sebi na ravni šole pa so predlagali škatlice za anonimna pisanja težav, spodbudne misli na hodnikih šol, ozaveščanje o duševnem zdravju, seminarji za učitelje in učence za izobraževanje v dobre mediatorje za reševanje sporov, ter izkoreninjenje pogleda, ki stigmatizira duševne bolezni, lažji dostop do usposobljenih strokovnjakov ter izobraževanje za starše, da lahko lažje pomagajo svojim otrokom.

Izvolili so še 8 učencev, ki se bodo udeležili regijskega šolskega parlamenta, ki bo potekal 14. 3. 2024 v Velenju.